Fra Tyin Filefjell anbefaler vi først og fremst 1000-meteren som en dagstur med tur og retur samme veg, men det finnes flere alternativer.

Vår anbefaling: Tur/retur fra Tyinkrysset

Fra Tyinkrysset eller Filefjellstuene kan du sykle langs Fv53 mot Årdal til Tyinosen (ca 12,5 km) eller Sletterust (17,5 km). På denne delen av turen sykler du på bilveg med relativt lite trafikk, og fantastisk utsikt mot Tyinvannet og toppene bak i Jotunheimen.

Ved Tyinosen eller Sletterust tar du av fylkesvegen mot Tunnelvegen/1000-meteren, som følger fjellsiden på motsatt side av dalen. Om du velger å ta av ved Tyinosen sykler du på veg av variabel kvalitet på sørsiden av vannet Torolmen den første biten, før du kommer til Tunnelvegen. Herfra sykler du på grusveg i ca 12 km (17,5 km om du tar av ved Tyinosen) frem til utkikkspunktet på 1000 moh., hvor du har fantastisk utsikt ned til Øvre Årdal.

Fra utkikkspunktet kan du enten velge å returnere til Tyinkrysset, eller sykle noen av – eller alle – de 26 hårnålssvingene nedover mot Øvre Årdal om du har ekstra krefter igjen til returen. Etter ca 5 km med krappe svinger møter du igjen Fv53, som kan ta deg helt ned til Øvre Årdal om du ønsker det.

NB: Tunnelvegen er smal og i stor grad usikret, og egner seg best for deg som har litt erfaring på sykkelsetet fra før. Ta det rolig og hold deg inn mot fjellet, og gå eventuelt av sykkelen hvis det er partier du ikke er komfortabel med å sykle. Det anbefales ikke å sykle her ved mye nedbør, da vegen kan være utsatt for steinsprang. 

Andre alternativer

  1. Om du har bil og mulighet til å frakte sykler selv kan du starte turen fra Tyinosen eller Sletterust, om du ønsker å unngå sykling på bilvegen.
  2. Guideselskapet Bulder & Brak tilbyr 1000-meteren som en dagsopplevelse fra Øvre Årdal, med to ulike alternativer. 
  3. For større grupper kan vi tilby både guiding og sykkeltransport på forespørsel, avhengig av kapasitet. Ta kontakt med booking@tyin.no ved forespørsler.
Kart og flere detaljer

Harde fakta

Sesong
Juli - Oktober
Vanskelighetsgrad
Middels
Tidsbruk
3-6 timer
Anbefalt for
Voksne og eldre barn